STRESS EN BURN-OUT

Stress is een fenomeen welke veel overschat wordt totdat je jezelf voorbij loopt en het uit de hand loopt. Zo kunnen zaken als langdurig ongelukkig zijn, eindeloos overwerken, overmatige verantwoordelijkheid, te weinig rust, geldzorgen, angsten en piekeren ongemerkt leiden tot chronische stress zonder dat je het door had. 

Het lichaam is erg gevoelig voor stress en past zich aan. Het zet zich in de zogenoemde alerte ‘fight-flight’ modus waarbij de bloedtoevoer naar de spieren en het kloppen van het hart voorrang krijgen om klaar te staan voor ‘het gevecht’. Dit gaat ten koste van de spijsvertering en het immuunsysteem waarop bespaard wordt.  

 

Bij langdurige stress kan de stresshormoon cortisol de spijsvertering remmen, de groei van vetcellen bevorderen en zorgen voor insulineresistentie. Het risico op diabetes type 2 wordt zo groter, de buikomvang neemt toe, de bloeddruk en cholesterol stijgen. Er is een verhoogde afbraak van spierweefsel doordat glucose en eiwitten worden afgebroken omdat het lichaam energie nodig heeft voor de stress. Door de verhoogde insuline hierbij wordt de opslag van vet gestimuleerd met name in de buik-regio. Dit leidt tot het plaatje waarbij armen en benen door de spierafbraak dunner worden, terwijl vet rond het middel juist toeneemt.

Zo kan stress zich uiten in hoofdpijn, rugpijn, nekpijn, opgetrokken schouders, frons op het gezicht door gespannen spieren, overgewicht of juist een verminderde eetlust. Het verouderingsproces versnelt waarbij de haren kunnen uitvallen of sneller grijs worden. Je kunt last hebben van hartkloppingen, verlies van libido, een lager immuunsysteem, vermoeidheid, slecht slapen, spijsverteringsproblemen, depressie, verminderde levenslust.

Langdurige stress kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. Je bent dan op, fysiek en mentaal.

Om stress en een burn-out aan te pakken, zullen we diep moeten graven om de oorzaken bij de core aan te pakken. Leren ontspannen, omgaan met angsten, drukte en stress, het gevoel van hoop terugbrengen, weten wat je gelukkig maakt en hiernaar beginnen te leven zodat je dat gevoel van vrede, rust, zingeving en blijdschap ervaart, zullen hier het doel zijn.

A-Version Life

KvK nummer: 58896147
Gevestigd te: Rotterdam

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen?
Neem dan gerust contact op.

Stuur een e-mail naar:

info@a-versionlife.com