SLAAP

Een goede nachtrust is essentieel. Niet alleen rust het lichaam uit waarbij het zich herstelt en nieuwe energie opdoet, goede slaap bevordert hiernaast ook o.a. de volgende zaken:

  • het immuunsysteem
  • een goede stemming (verlaagt angsten, irritatie, depressie)
  • goed geheugen, prestaties, concentratie
  • goede hormoonwisseling

Het natuurlijke ritme van een persoon, beter bekend als het circadiaanse ritme, speelt een belangrijke rol bij een goede slaap. Wanneer dit natuurlijke ritme verstoord wordt, dan kunnen processen in het lichaam ook verstoord worden welke het lichaam en geest belasten. Zo hebben dag- en nachtlicht invloed op het ritme, maar ook jouw eetpatroon. Hoe later je bijvoorbeeld eet, hoe minder goed je in staat bent om het voedsel te verteren nu de spijsvertering ’s nachts in de ‘rust-modus’ is.

 

Slaaptekort leidt tot verstoring van de hongerhormonen waarbij het hormoon ghreline kan stijgen. Dit hormoon zorgt voor het hongergevoel. Leptine, het hormoon welke juist aangeeft dat je vol zit qua eten (verzadigd bent) neemt af. Dit alles leidt tot meer honger en meer eten. Aangetoond is dat goed slapen leidt tot gezondere voedselkeuzes. De aanmaak van cortisol stijgt bij te weinig slaap waarnaast er ook verlaging van de insulinegevoeligheid kan optreden. Slaaptekort vormt zo een risicofactor voor het ontstaan van overgewicht, diabetes  type 2 en hart- en vaatziekten.

Al met al is een goede nachtrust dus erg belangrijk. De redenen van slecht slapen kunnen divers zijn: stress, drukte, angsten, piekeren, slaapapneu, lichaamskwaaltjes, te laat eten, te weinig beweging, te laat slapen, ploegendiensten, blauw (scherm-) licht, een slaapkamer welke niet goed verduisterd is, overige gewoontes voor het slapen gaan. Maar er kunnen ook zaken spelen waarvan je je wellicht niet bewust bent.

Aan de hand van metingen, een analyse en observatie brengen we jouw slaap en achtergrond in kaart. Ook hier gaan we alle vlakken van je leven af zoals je beweging, stress, voeding, dagelijkse bezigheden, werk en alles wat hierbij een rol speelt. Zo zullen we de benodigde interventies implementeren zodat jij weer gauw een goede nachtrust hebt en fit en uitgerust wakker wordt. 

A-Version Life

KvK nummer: 58896147
Gevestigd te: Rotterdam

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen?
Neem dan gerust contact op.

Stuur een e-mail naar:

info@a-versionlife.com